вторник, 7 април 2009 г.

Мусака с патладжани!

6 средни патладжана
500 гр. кайма
подправки (бульон или сол, чубрица, копър)
2 гл. лук и 2 моркова (това е по желание)

за заливката:
1 коф. кис. мляко
3 яйца
1 суп. лъж. брашно
1 ч.л. сода
сол
малко сух чесън (по желание)



Патладжаните се обелват (желателно е) и нарязват на едри кубчета, след което за 10 мин. се накисват в студ. вода, да се махне горчилката. Измиват се с вода и се задушават в дълбок тиган, колкото да омекнат (ако е тефлонов по-добре, че гълтат иначе много мазнина). Изсипвате ги в тава. В същия тиган (може и друг, ама защо да миете два Laughing) запържвате каймата като за обикновена мусака, аз тук добавям копъра и чубрицата - изсипвате в тавата. Наситнения лус и настърганите моркови ги задушавам във въпросния тиган и добавям и тях в тавата. Разбърквам всичко в тавата, добавям два бубльона или сол и заливам с една водна чаша вода. Пече се 40 мин. на 250 градуса, след което още 20 мин. със заливката. Да ви е сладко!


Става много ароматно и вкусно! Тавата е голяма, така че ако някой иска по-малко да намали количествата.

1. задушаване на патладжаните


2. задушаване на лука и морковите (може и без тях по принцип)


3. задушаване на каймата



4. Всичко е в тавата готово за печене


4. Всичко е в тавата и е опечено



6. Със заливката и напълно готово


7. Крайният резултат

Няма коментари:

Публикуване на коментар